Piatich dobrovoľníkov v Prešovskom kraji ocenili Srdcom na dlani

05.12.2007 Prešov

Prešov 5. decembra (TASR) - Prácu piatich dobrovoľníkov v Prešovskom kraji poctili výročnou cenou za rok 2007 Srdce na dlani. Slávnosť sa konala dnes v Prešove pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrovoľníkov, ktorým ...
Hlinený ozdobný podnos s vyobrazením srdca na dlani dostali rozhodnutím hodnotiacej komisie piati laureáti bez poradia. Boli medzi nimi 85-ročný Ján Goldun z Víťaza, ktorý sa postaral o historickú izbu v Remeselnom dome v obci, 20-ročná Monika Háberová, aktivistka prešovského občianskeho združenia (OZ) Risen, pracujúca s mládežou závislou od drog, 24-ročný Peter Klein, dobrovoľník Slovenského Červeného kríža z Popradu, 23-ročná Lucia Perháčová z OZ Návrat v Prešove, pracujúca s opustenými deťmi a 57-ročný invalidný dôchodca Ondrej Szuttor z Levoče za podiel na obnove zdevastovaného neskorobarokového kostola v Tvarožnej.
Do šiesteho ročníka podujatia na zviditeľnenie dobrovoľníckej činnosti v rôznych oblastiach verejného života dostal hlavný organizátor, prešovská pobočka Slovenskej akademickej informačnej agentúry (SAIA), nezisková organizácia dovedna 15 nominácií - jednu na ocenenie kolektívu, zvyšné na jednotlivcov. Uzávierka ich podávania bola 16. novembra.
Srdce na dlani bola pôvodne celoslovenská akcia, no od roku 2004 sa oceňovanie dobrovoľníckej práce organizuje len v Prešovskom kraji. Riaditeľka prešovskej pobočky SAIA Juliana Hajduková význam ocenenia tohto druhu vidí v tom, že vytvára priestor \"na upozornenie a zdôraznenie ľudí, ktorí nemyslia len na seba, ale aj na iných\". Okrem toho môže motivovať druhých k podobnej činnosti a \"povzbudiť tých, ktorí to robia\". Ako pre TASR dodala, \"dobrovoľníctvo je o dobrovoľnej práci a to znamená, že najprv musí byť srdce a potom ruka\".
Predseda hodnotiacej komisie, primátor mesta Lipany v okrese Sabinov Eduard Vokál ocenil, že návrhy na laureátov pochádzajú z rôznych oblastí dobrovoľníctva. Páčilo sa mu, že medzi ocenenými bolo viac mužov a rôzne vekové kategórie. Na druhej strane sa mu málilo, že iba tri obecné samosprávy nominovali svojich občanov na cenu. \"Samospráva by mohla mať viac otvorené oči, \" dodal. Príkladom podľa Vokála bol starosta obce Víťaz.
V roku 2006 prevzali ocenenie Srdce na dlani rovnako piati dobrovoľníci z 12 nominácií.
Pri tejto aktivite sa sformovalo Prešovské dobrovoľnícke centrum.
 

Vyberte región